vineri, 19 noiembrie 2010

De-a dreptul indirect

(articol redus cu 25%)
Cu suficientă autoironie mă descopar pe zi ce trece mai sceptic, mai confuz şi mai dezamăgit în raport cu potenţa mea de a înţelege de ce lucrurile merg prost pentru marea noastră majoritate. Ca un blogher de mâna a doua, mândru bat reţeaua internaţională în căutarea salvării sufletului meu. Mă surprind în facebook multitudinea de „cause“ ce solicită semnătura mea, apartenenţa mea la cauzalitate, alăturarea mea în fondul şi în frontul celor care ce? Bun, susţin o cauză, simpatizez şi empatizez cu ea şi cu membrii subscriţionari! Citesc şi semnez, trimit invitaţii prietenilor! Ca să ce? Rezultă din asta, ce? Semnăturile astea contează pentru ce? Cine le contorizează, cine le ia în seamă?
Citeam zilele trecute şi ascultam la televiziunea locală declaraţiile unor marcanţi politicieni zonali, oameni de bine, zic io, care justificau acţiunile de strângere de semnături pentru înlăturarea lui Băsescu sau pentru demiterea Robertei furăcioase, cea cu aritmetica de clasa a II-a. Frumos gestul, dar total inutil. Credeţi că dă cineva vreun ban pe semnăturile şi pe acţiunile dumnealor? Credeţi că de asta nu mai doarme Băse noaptea? Sau Roberta? Sau Videanu cel rozaliu? De grija semnăturilor strânse pe facebook? Poate doar ca aceste acţiuni să menţină adrenalina în venele stindardiştilor, că altceva nu pot face. „Decât“ să ridice drapelul şi să strige „la luptă“, după care la primul colţ să îl paseze unui fraier de pe lângă ei şi să dispară sub pretextul că au plecat să îşi cumpere ţigări.

Numai pentru că şi deoarece

Îmi amintesc cum umblau, vara trecută, strângătorii de semnături ai lui Radu Paros ca să răspândească pliante frumos realizate, să subînscrie populaţia la mişcarea de înlăturare a lui Ionaşcu, primarul distrugător de conducte şi aducător de apă veninoasă la robinetele slobozenilor. Mişcare inutilă, care a sucombat firesc în plină stradă, acolo unde a şi început, sub zodia iluzorie a pierzaniei şi a autocompasiunii. Credeţi că a avut vreun efect iniţiativa lui, lăudabilă şi necesară, de altfel ? Vax imperial. Hârtie, timp şi energii consumate în van. Ionaşcu nu a dat doi bani pe pliantele şi pe listele lui Paros, apa curge în continuare cu venin la robinete, Paros s-a liniştit, „salvat“ de ambulanţele lui, lumea s-a obişnuit să cheltuie pe apă şi să plătească la URBAN o infecţie roşiatică la preţ de apă plată, iar cei doi-trei susţinători ai cauzei au murit adăpându-se din robinetele lui Ionaşcu, crezându-l pe cuvânt!
Susţin şi semnez în aceeaşi manieră diverse cauze nobile pe facebook. Sunt răsplătit cu mulţumiri, sunt felicitat pentru multitudinea de susţinători, iar în rest ce? Se termină cauza? Sunt eliminate efectele? Lumea e mai bună? Folosesc politicienii graficele din reţeaua de socializare ca să combată în parlament hoţia şi minciuna ridicate la rang de virtute politicianistică? Hmmm… Mă îndoiesc.

Show de spectacol

Continui să văd feţele consacrate pe diverse televiziuni, buhăite de bine, rozaliu de satisfăcute, combătând isteric împotriva raţiunii şi normelor elementare de bun simţ. Bunăoară, deputatul de Ialomiţa, domnul Tinel cel cu portofel. Că doar nu or da bani antenele şi realităţile ca să naveteze zilnic musiul de la un studio la altul şi să dea cu var pe faţa partidului. Asta se face pe bani. Mulţi bani! Altminteri, nu înţeleg cum poate să apară zi de zi, insultând inteligenţa populaţiei cu divagaţiile monstruoase (pe care le emite după ce îşi consultă telefonul şi mesageria). Totul după aceeaşi schemă cu care opozanţii adună semnături în cartiere sau pe facebook. Omu’ se forţează a băga în creierele noastre devastate de sărăcie, ideea că instituţiile politice şi guvernul boccianist „ştie ce face“, iar noi, ca nişte idioţi fără bani, nu înţelegem nimic şi ne opunem opulenţei. Privesc şi mi-e ruşine că asist la un asemenea spectacol. Nu că m-ar interesa ceva din ce minte domnia sa ori mai ştiu eu care alt protagonist telenovelistic de nişă, în speranţa că Băse îl va aprecia şi recompensa cu domenii în anturajul clientelei. Ci numai pentru că sunt curios până unde se poate bate un câmp cu lopata fără coadă… În esenţă, tâmpiţii suntem noi, toţi ceilalţi muritori aflaţi de partea cealaltă a sticlei. În fond, avem telecomandă! Dăm pe alt post şi, acolo, alt rozaliu durduliu, cu altă lopată, lovind alt câmp plin de alți idioţi răsăriţi din cultura vastă presărată cu oportuniştii consacraţi.

În fond şi la urma urmei

De aceea, cred cu convingere că partidul trebuie ajutat şi susţinut de către populaţie prin participarea afectivă şi efectivă la acţiunile acestuia întru refacerea economiei. Trebuie să anticipăm şi să participăm la salvarea ţării, (frumoasă, de altfel, dar păcat că e locuită 25% cu idioţi…), prin şi cu toată fiinţa noastră de patrioţi nativi. Trebuie să semnăm toate petiţiile on-line, să ne înregimentăm la toate cauzele din reţele şi să scandăm lozinci în faţa televizorului înţesat de partizani oportunişti şi debusolaţi care nu mai au ce face decât să strângă semnături. În rest, le face Boc pe toate…

Sub semnul măreţ al reducerilor

Sub acest imbold, vin şi cer guvernului să impună măsuri severe de reducere a cheltuielilor prin introducerea de taxe şi impozite noi, să relanseze economia prin măsuri de impozitare a mersului pe jos, a cantităţii de aer naţional inspirate de populaţie. Cer reducera cu 25% cantitatea de lumină preluată de la soare, cer reducerea cu 25% emisia de răşini din fundurile cetăţenilor pentru a avea o ţară mai frumoasă şi mai puţin poluată şi populată.
De asemenea, propun introducerea de măsuri restrictive în cimitire, anume reducerea locului ocupat de un mormânt cu 25% în adâncime şi în lungime. Astfel, sicriele vor fi tot cu 25% mai mici şi vom economisi lemnul şi pământul patriei alocate îngropăciunilor.
Pe de altă parte, cer ca şi cimitirele să fie alocate intraurban pentru construirea de fabrici şi uzine, iar mormintele să fie de acum înainte mutate în infrastructura rutieră, astfel încat să se facă economie la fundaţie, iar cu ocazia vizitelor rudelor la decedaţi, florile aduse de aceştia să înfrumuseţeze minunatele noastre autostrăzi!
Cer să se impoziteze cantitatea de şuruburi pe metru pătrat de agricultură, cer să se revină la economisirea energiei electrice prin întreruperea alimentării pentru o perioadă de 25% din timpul zilei. (La fel şi noaptea, că „e“ elemente diferite!).
Cer să fie redusă viteza pe şosele cu aceeaşi valoare (nu că s-ar putea circula mai repede…) şi mai cer să fie reduse cuvintele din dicţionar cu cât mai mult la sută, astfel încât vorbitorii să poată rosti cuvântări mai mici, procentual cu tâmpeniile debitate.
Conform aceluiaşi principiu, cer să se reducă timpul de antenă de emisie la toate televiziunile cu 25% precum şi numărul de idioţi invitaţi să dezbată nimic pe posturile respective, tot cu 25%...
Şi, ca să fie totul cum trebuie, cer să se reducă spaţiul alocat internetului, reţelelor de socializare, site-urilor neguvernamentale şi blogherilor antipatici cu 25% şi impozitarea navigării pe internet cu TVA-ul aferent. Toate cauzele participative să fie reduse cu 25% iar articolele publicate să fie cenzurate şi reduse cu 75%, ca să economisim timpul alocat citirii acestora, prilej cu care lansez campania de strângere de semnături pentru această cauză nobilă.
-25% Panait

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu