vineri, 5 iulie 2013

Apa vie, apa moarta

Se stie ca apa este izvor de viata. Apa altora, nu apa de Slobozia. De la Ionascu incoace, apa nu mai este izvor de viata, ci sursa de inspiratie pentru jurnalisti, sursa de inavutire pentru distribuitorii de imbuteliata, sursa de dezbateri in Consiliul Local, sursa de scandal intre partizanii din diverse tabere politice, sursa de papitoneala pentru diversi agarici, si de ce nu chiar sursa de arome pentru mirositorii de sosete administrative. Ma refer aici la categoria de ploconisti autentici, biete fiinte incovoiate sub povara pupincurismului de inalta clasa si tinuta politica. Nici nu trebuie sa fii un fin observator ca sa poti vedea marea migratie de la dreapta la stanga si de jos in sus spre dedicarea cu pasiune fenomenului ipocrizie literara neaosa, nehazoasa si ... nepotabila. Caci greu pot sa inghit literele haotice din propozitiile agaramate ale ziarele dedicate pupincurismului, (fara a specifica numele acestora, e simplu de depistat dupa izul de clor din paginile mazgalite in dorul Lelii si contracost fireste) ale unor asa-zisi jurnalisti, in fapt niste scriitori de facturi si chitante udate din belsug cu Apa lui Ionascu...

Ce doare cel mai tare, nu este prostia din mintile acestor promovatori de miciuna sfruntata, ci lipsa de verticalitate a jetului de apa mizerabila cu care improasca ei comunitatea de cetateni ai Sloboziei, crezandu-ne pe toti la fel de tampiti ca ei. Doare faptul ca o intreaga pleiada de jefuitori de cuvinte, sunt in continua miscare in sens invers evolutiei, care dincolo de aparentele eufemistice ale unor declaratii pompoase si nefondate,  incearca crearea unui curent de absortie mintala, care sa duca in final la deplasarea interesului populatiei catre marginea universului, cat mai departe de "sursa vietii locale", apa noastra cea de toate zilele.
Lumea ziaristilor locali, (spun ziaristi numai din bun simt), se imparte deja in doua categorii distincte. Cei care se spala pe maini de problema reala a apei din Slobozia, (fireste, nu cu Apa lui Ionascu/Stoica), si cei care se manjesc pe maini cu mita spalata in Apa Lui Ionascu/Stoica. Cei care scriu vorbe, cei care vorbesc discutii, cei care imprastie zvonuri si sustin minciuni, in loc sa faca ceea ce este menit unui jurnalist sa faca. Adica sa informeze corect opinia publica, conform deontologiei profesionale! Dar stiu ei ce este aceasta? Fireste ca nu, de moment ce isi permit sa dezinformeze conform unui interes politic sau economic.
Nu, apa din Slobozia nu va fi niciodata potabila, chiar daca vor schimba cu elemente de plastic pana si robinetele din casele noastre. Apa asta nu va mai curata rufele nici daca vor dota toate apartamentele cu centrale din plastic, cu masini de spalat din plastic. Poate sa se ajunga la plastificarea creerelor populatiei si prin spalarea lor intensiva in regim de clatire non-stop si nici atunci apa nu va fi potabila. Pana nu se renunta la extragerea apei din puturile infestate, nici tot clorul din tara nu va aduce apa in parametri potabili. Asta trebuie sa se scrie, pentru ca acesta este adevarul. In rest, numai vorbe, vorbe platite bine si clatite corespunzator cu apa moarta de la robinetele noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu