duminică, 30 octombrie 2011

Averea Bisericii Ortodoxe Române - peste 3 miliarde euro



Biserica Ortodoxa Romana inseamna, pe langa 18,8 milioane de credinciosi (adica 85% din intreaga populatie a Romaniei, potrivit ultimului recensamant efectuat in 2002), peste 40.000 de hectare de teren arabil, circa 40.000 de hectare de padure, pachete de actiuni detinute la peste 15 companii din sectorul hotelier, energetic, productia de vase de uz casnic, fabrici de cherestea, constructii, agricultura, firme de transport, edituri, tipografii si circa 27 de licente de radio. Patriarhul este capul unei biserici cu structura piramidala, formata din Patriarhie, 6 mitropolii in tara, zece arhiepiscopii, 16 episcopii, 161 protopopiate, 11.102 parohii, 2.297 filii (parohii mai mici), 423 manastiri, 183 schituri, zece metocuri (case de protocol), iar in strainatate, trei mitropolii, o arhiepiscopie, doua episcopii. De unde vin banii bisericii:


* 40.000 hectare de padure evaluate la 400 milioane euro
* 40.000 hectare de teren arabil evaluat la 20 de milioane euro
* 90 de milioane euro venituri anuale
* participatii la peste 15 firme din sectoarele hotelier, media, energie, agricol, industria lemnului sau constructii
* 4,4 milioane euro conturile bancare la BCR ale Patriarhieie, a sase Mitropolii si a 10 arhiepiscopii

Jocuri mari, interese imense, averi nemasurate... canci impozit!


La acest nivel, BOR se poate compara cu cei mai mari jucatori din economie, Petrom (cu o valoare de piata - 8,3 miliarde euro), BCR (peste sase miliarde euro, la pretul platit de austriecii de la Erste la achizitie in 2005) sau BRD SocGen (5,6 mld. euro - valoare bursiera), depasind companii precum Alro Slatina, Hidroelectrica, Banca Transilvania sau cel mai mare lant de retail local - Metro Romania. Daca avem insa in vedere ca BOR are de recuperat aproximativ 200.000 de hectare de padure la nivel national, cu o valoare estimata de circa cinci mld. euro, precum si piese aflate in circuitul muzeelor sau parte a tezaurului de la Moscova revendicat de statul roman, avutiile Bisericii ar depasi pragul de zece mld. euro.
Patrimoniul BOR este descentralizat, ceea ce inseamna ca veniturile, activele sau pasivele sunt defalcate individual la nivelul Patriarhiei, mitropoliilor, arhiepiscopiilor, episcopiilor sau parohiilor. Veniturile BOR sunt estimate la aproximativ 90 mil. euro pe an, din care cea mai mare parte este realizata in ordine de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, respectiv cea a Olteniei, ai caror reprezentanti sunt acum principalii candidati la scaunul de Patriarh.

Ialomița cea binecuvântată


Și ca să nu fie cumva vreo neînțelegere, vă reamintesc faptul că de curând, Episcopul Vincenţiu Ploieşteanul a cerut să i se dea „cu titlu gratuit” şase locuri de casă în cartierul „Pepinieră” . Blagostovind Consiliul Județean Ialomița, preamăritul, preafericitul, prea, prea, prea -itul are pretenția la acest favor, în timp ce visteria bisericii stă să crape de avuții. Poate că am închide ochii la aceste solicitări, dacă am vedea și noi o preocupare intensă din partea bisericii către dezideratele cu care Dumnezeu a împuternicit-o. Și acestea nu sunt acelea de înavuțire, ci de ajutorare a celor săraci. Cum nici eu, ca mulți alții nu am bani și nu îmi permit un loc de casă, vreau ca preamăritul să solicite și pentru mine un loc de casă, în aceleași condiții în care a cerut pentru popimea sa, și atunci poate, zic - poate, o să cred ca BOR moare de foame și trebuie ajutată prin mila noastră. Până la proba contrarie însă, ramân la părerea mea, aceea că Biserica e una și Credința e alta. Credința mea este că Biserica are bani, dar nu are și simțul moral, modestia și atitudinea creștinească necesară spre a-și îndeplini datoria. Biserica trebuie să ofere ajutor și nu să adune averi! Chiar dacă o face în numele Domnului. În fapt, pentru ce adună ei averi, când unul din îndemnurile preoțești spune că în cer singura avere este sufletul? Ori au gasit o soluție să care averile cu ei în ceruri, ori propovăduiesc mincinos și nu crede niciunul în ceea ce spune? Numai așa s-ar justifica goana după bani manifestată în acțiunile BOR... 
PS - Asteptăm de la ESC o listă detaliată din care să reiasă în concret intervenția BOR pe plan local, în ajutorarea celor sărmani, pentru care a fost imputernicită de Dumnezeu...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu